Sådan forbereder du filer til Mix og Mastering

Hej du! Måske ved du allerede ALT. Måske ved du ingenting. Måske ved du noget – bare en smule. I så fald har jeg i samarbejde med Juicebox valgt at sætte mig ned og lave en guide for hvordan JEG i hvert fald gerne vil have tilsendt de filer, du/I nu har brugt alt jeres energi på at få indspillet perfekt. Ikke? Det garanterer også en langt mere ’’smooth’’ process og et langt bedre slutresultat. L*rt ind = L*rt ud.. 

Værd at nævne; alt det her hurlumhej er (KUN) gældende for mig – og nogle, måske endda mange, af de ting som bliver nævnt her vil være helt sort for andre. Det er derfor vigtigt, at du som læser ikke tager mine ord for gode varer og forventer at alle gør præcis, som jeg gør.

Skal du i øvrigt bruge mix og/eller master til din musik, og vil du også gerne finde den rigtige lydtekniker og den rigtige pris på mix og master? Så find vores liste af lydteknikere lige her og kontakt den du mener passer bedst til netop din musik. 
Audio Tracks

Format

Alle audio-filer, som I eksporterer fra jeres session, skal eksporteres enkeltvis som WAV-filer. Jeg foretrækker, at I eksporterer filer I samme sample rate og bit depth, som sangen – eller sangene - blev indspillet i. Min preference er 44.1 khz (sample rate) og 24 bit (bit depth).

MIDI-instrumenter som bas og trommer kan leveres som MIDI-filer, som jeg kan importere i ‘’Kontakt5’’.
Hvis I har synths og/eller strygersektioner, foretrækker jeg dem bouncet ned til audiofiler. Så hvis I i strygersektionen har ‘’violiner, celloer, piano, trompeter, m.m’’, skal alt bounces enkeltvis. (Så ét track til violin, ét track til cello osv.)

Åh Gud.. Vær nu sød at navngiv alle filer præcist og fornuftigt...
Forkortelser som ‘’Sn T’’ for ‘’Snare Top’’ er fint!… Men at kalde et guitar-lick ‘’Diddle-diddle-diddliddle’’ eller navngive vokalspor ud fra tekster i sangen er ikke til særlig stor gavn for os, som ikke kender sangen, overhovedet..

Stems til live-brug/backing tracks skal efterspørges i det, jeg er gået i gang med at mixe!

Hvis du/I sender mere end 2 sange, kan I vælge at at eksportere alle audio-filer så alle sange kan blive mixet og mastereret i én lang session, hvilket betyder at hvis sang nr. 1 varer 4 minutter og sang nr. 2 varer 3 minutter, vil alle jeres tracks I princippet vare 7 minutter (quick math, bro). Ellers kan I holde det adskilt, så hver sang får sin egen session. Hvis I sender alt i det, der svarer til én session, skal I være opmærksomme på at MIDI’en passer med temposkift og at alt ligger, hvor det skal!Indspilning & editering (FØR mixing)

I skal. Og ja SKAL... Det staves S-K-A-L (sig det videre) aflevere en MIDI-fil med en tempomappe. Lige meget om I har programmeret trommer eller ej, så skal jeg have noget, som jeg kan importere i min session, så tempoet til sangen (eller sangene) passer. Ligeledes, hvis der skulle være tempo-ændringer (Hvordan man gør det i dit DAW kan jeg ikke svare på, men det vil som regel altid være en ‘’Eksport MIDI’’ eller lign. Ellers så er YouTube eller Facebook fora din ven.)

Sørg for at ingen af dine spor overstyrer eller er for lave. Ideelt foretrækker jeg, at de peaker mellem -18dB & -6 dB (cirka).

Hvis I selv har indspillet eller fået en anden makker til at hjælpe jer med at indspille jeres tracks, så sørg for at enten I eller en anden har editeret sporene. (Som betyder: klippet jeres tracks tight, til grid). Det er essentielt for moderne metal-lyd, som jeg gør mig meget i..
(Jeg tilbyder også editing, men det skal aftales før projektet reelt set går i gang.)

Hvis jeg ikke editerer, så vær sød at fjerne alt unødvendig lyd – især på tammer. Samme med baggrundsstøj mellem vokal-takes eller forstærker-støj fra guitarer eller basser.
Ligeledes skal I indspille jeres strenginstrumenter med friske strenge. Og sørg for at stemme efter hvert ‘’take’’.Trommer

Jeg tager gerne imod både indspillede trommer, men i den grad også midi-trommer. 
Hvis i sender en midi-fil med programmerede trommer, så sørg for at vedhæfte et sheet med jeres ‘’drum midi assignments’’ - tjek mit eksempel nedenunder!MIDI assignments

Guitarer & Basser

Jeg ønsker ALTID DI’s for guitarer og bas. Det er super vigtigt for reamping og at jeg har muligheden for at lave en lyd skræddersyet til jer!

Hvis I har siddet oppe hele natten og fundet nogle mega svedige guitar leads med verdens fedeste rumklang-delay-modulationseffekter, så send gerne både DI’s, men også jeres guitarer MED EFFEKTER. Det er jo ingen grund til at sidde og rekreere noget, som I selv er pissestolte af og I forvejen garanteret lyder skide godt.Vokaler

Jeg arbejder hovedsageligt med metal-musik. Derfor ønsker JEG råb/skrig adskilt fra skønsang, hvis I skulle have sådan noget.Mix/Master-processen

(Jeg kan tilbyde 3 ‘’revisions’’ for mix-ændringer I forløbet).

Det her afsnit kan variere rigtig meget fra person til person. Jeg kan kun afsløre mit eget workflow – nogle vil være enige og andre vil synes at jeg er kugleskør. Life.

- Før jeg mixer og mastererer alle sangene, (hvis vi antager at I vil have lavet en EP eller et album), så starter jeg med én sang som ‘’test’’. Det giver artisten/bandet mulighed for at høre, om vi er på samme bølgelængde. Har jeg ramt bullseye med jeres ‘’lyd’’ eller har jeg skudt et straffespark over mål? (Ja, det var en Sergio Ramos-straffesparks-reference. Undskyld).
I har mulighed for at tage stilling til trommelyd, bas -og guitar-lyd og balancen I mixet.
Dine 3 revisioner er IKKE talt med I denne her test-proces. Det er supervigtigt, at I godkender mit testmix FØR at vi hopper videre til de andre sange.
- Når I så har godkendt mit testmix, så vil jeg give den gas med alle de andre sange. Og give dem samme behandling, som den sang I har fået som reference og har godkendt.Revisioner

1 - Jeg sender hele molevitten. Og afhængigt af om I har sendt det hele I én lang fil eller separat (som læst tidligere) sender jeg alle sangene for sig ellers I én lang fil. 

2 - I bruger den tid, som I nu skal bruge for at lytte det hele igennem og kommer med små ændringer som f.eks ‘’guitarer op ved xx:xx, vokaler ned ved xx:xx også videre. 

3 – Jeg vil ændre de ting, som I kommer med så hurtigt, jeg kan! 

4 - Gentag for revisions - runde 2 og 3.

Note: Ekstra revisioner er altid gratis, hvis JEG har eksporteret en fil til jer hvor der er fejl på, (som for eksempel, digital støj, click/pops, mutede tracks eller lign.) som jeg selv er skyld i.
____
Hey!
Ja dig, for hælvædæ.
...
Tillykke! Alt er nu mixet og mastereret – og kan nu udgives. Jeg vil aflevere det til jeres email (eller gennem Juicebox).Navngivning af spor

Klar til at modtage en banger?!

CHJ - Pro Tools session
Jeg bruger ProTools. Jeg tager ikke imod sessions, i forbindelse med mixing.
Billedet er fra en af mine sessions. Kæf’ nogle fee’ farver, ik? 
________________________________________________________________________
Puha. Sikken’ mundfuld. Men når du læser det her, kan jeg forsikre dig om at du er kommet igennem det hele. Nu håber jeg i den grad på at du er blevet klogere på hvordan jeg håndterer sessions – og hvordan min process er i forbindelse med musikproduktion. Jeg skal nødig prædike om, at du selvfølgelig har lært en hulens masse og hver sætning giver perfekt mening. Men jeg håber da måske bare at du godt kan se meningen i al den galskab. Og forstå vigtigheden i at komme godt fra start – også naturligvis har gjort det bedste man kunne hjemmefra for så at få en MEGA BANGER tilbage, som skal afspilles ved enhver lejlighed. 

Hvis I måtte have spørgsmål, så tøv endelig ikke med at skrive til mig her igennem Juicebox
Jeg ser frem til at høre fra jer.

Tak for jeres tid. 
Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her!