Hvordan laver man en Tech-rider?

’’Vi er et band på 5. Og vi har også trommer.
Vh, **Indsæt band**’’  
….

Jeg kan ikke tælle på to hænder hvor mange gange, jeg har fået sådan et skriv...
Og jeg må være hudløs ærlig: jeg kan bruge cirka 0 ting, der står der i den fiktive techrider, men som desværre stadig bliver tilsendt til os professionelle som i sidste ende skal deale med det. Eller simpelthen bare fået en techrider, som ikke er blevet opdateret de sidste tre somre.

Og nej! Jeg prøver slet ikke på at pege fingre af nogen eller skabe en debat om noget som helst. Jeg er her for at hjælpe (så godt jeg nu kan..) – fordi hvordan fanden griber man det an? Hvad skal der stå? Jeg kan godt forstå, at det er svært.
Nogle techridere er omfattende. Andre er ikke. Og jeg er egentlig ligeglad, men som minimumskrav ønsker jeg da, at jeg kan se hvad I som band bringer med når I besøger et venue eller en festival.
Så før at vi går helt i dybden med det hele. Hvorfor i alverden skulle I så bruge tid på at læse alt det her skrevet af en eller anden random dude?

Mit navn er Casper Hersø – og jeg er lydtekniker og mix/masteringtekniker.
Jeg har turneret rundt både inden -og udenfor Europa. Jeg har lavet lyd i lande som Sverige, Norge, Tyskland, England, Schweiz, Japan, Rusland og flere endnu. Det gælder også festivaler som High5ive, Euroblast også skulle jeg have lavet lyd på Copenhell i juni 2020. Nu har I en idé, om hvad jeg har lavet.. Så hvis jeg stadig har din opmærksomhed, så læs endelig videre. Meget af det, som jeg skriver i techridere er på engelsk. Det skyldes, at jeg turnerer meget i udlandet og mange fagtermer er alligevel på engelsk – men det kan sagtens skrives på dansk! No worries. ;) 
Band gear 1
Jeg vil vise jer nogle eksempler – alt fra en singer/songwriter til en DJ og en rapper og så til en pop/rock rider. Og jeg vil i samarbejde med Juicebox gøre nogle skabeloner tilgængelige, som I helt frit kan bruge til at lave en kanalplan, som I kan sende til dem, der skal have den i forbindelse med jeres optræden.
Jeg vil også vise jer nogle af de techridere, som jeg har lavet for bands, som jeg er fast mand for.
Men hvad er en techrider? Og hvorfor er den vigtig?

En tech rider er al information, som spillesteder/festivaler/teknik-folk skal bruge i henhold til at kunne levere og klargøre det, I efterspørger. Der skal stå hvem/hvor mange I er – og hvad hver medlem spiller af instrumenter. Derudover hvis I har behov for tromme -og/eller dj-podie, strøm til pedalboards, forstærkere, computere, lys, røgmaskiner osv.
Alt med sandwichs’, grønne M&Ms, øl, bajere og sprut er jeg, som lydtekniker, pisse ligeglad med. Det skal smides over i noget, man kalder ’’hospitality rider’’. 
- Lad os tage udgangspunkt i det eksempel, som jeg skrev i starten.
Hvad skal vi sige, at de spiller? Pop/rock?

Besætningen vil bestå af:
A – Trommeslager 
B – Bassist 
C – Guitarist, Kor 
D – Keys, Kor
E – Sanger, Akustisk guitar 
Hvad vil jeg gerne vide om det her band?

Jo, nu ved jeg, at de kommer 5 personer – og hvad hver enkelt spiller af instrumenter. Fedt mand. Spa.

Skabelon til tech rider

Få en simpel skabelon til en tech rider sendt til din email ved at signe op herunder
Hvad skal vi skrive på rideren?
Det er ikke nok for mig at vide, at I har et trommesæt med. Jeg bliver nødt til at vide, hvor mange dele af sættet i medbringer – og hvad alle de andre medlemmer benytter sig af.

Hvad skal vi skrive på rideren?

- Hvor mange stortrommer? (Hvis det er dødsmetal, er der ofte 2.. Ikke til poprock.. Så den giver lidt sig selv.)
- Snares? Én eller medbringes en ekstra til effekt?
- Hvor mange tammer?
- SPD, drum pad? Er det noget I bruger? 
- Medbringer bassist og guitarist forstærkere?
- Kører I keys rent? Eller har I en computer + lydkort, som I også kører ud?
- Medbringer I selv vokalmikrofoner?
- Bruger I in-ears?
- Eller har I selv en hel produktion med? Egen mixer? Med en lydtekniker tilknyttet?
- Hvor skal der ligges strøm henne? Og hvad skal plugges i?

Hvad skal spillestedet kunne levere til jer? (Inden for rimelighedens grænser). 
Her er nogle eksempler på simple kanalplaner og noter, som let kan læses og forstås. 
Tech rider eks. 1
Tech rider eks. 2
Tech rider eks. 3
Først og fremmest: 

Ch. = Ch. Er en forkortelse for ’’Channel’’, altså ’’Kanal’’. Det indikerer hvor mange kanaler, I reelt bruger i jeres livesetup.

Item/Input = Nu hvor vi kan se hvor mange kanaler, I bruger,  kan vi nu få specificeret det, som skal forstærkes – og hvad jeres besætning består af. 

Som det skarpe øje vil bemærke, har jeg gjort nogle af felterne røde. 
- 1 Preferred Microphones
- 2 Phantom, V48
- 3 Stands
- 4 Inserts

De her 4 ting kan man støde på som lydtekniker, når en rider bliver tilsendt med en kanalplan.
Det er dog ikke 4 ting, som jeg personligt forventer der SKAL stå på. Men det kan hjælpe med at give et overblik og give et praj om, hvor meget jeg kan forberede INDEN artisten og/eller bandet ankommer.
1. Preferred mics
2. Phantom Power 48v
3. Stands
4. Inserts & Fx
5. Summa summarum
Og dertil skal I formentlig også bruge strøm til forstærkere, pedalboards, keyboard og hvad I nu ellers måtte medbringe. Det er som regel selvsagt, men det kunne snildt skrives således:

- We need 230V power outlets for our amps, keyboard (and in-ear transmitters) – as well as for the pedalboards and in front of the stage. -

… Og hvad så med monitors? Er der nogen, som bruger in-ears i bandet?
Lad os antage, at forsangeren og trommeslageren bruger in-ears. Resten er på ’’kasser’’, som vi kalder det.

1x stereo in-ear for the drummer
1x Stereo In-ear for the lead singer
3x wedges for the;
- bass player,
- keyboard player
- guitar player 
6. not so worst case
For at runde det hele af med nogle af de tanker, som måske kunne strejfe så er jeg udmærket godt klar over, at hvis man er supportband (eller hovednavn for den sags skyld) hænder det at man skal dele baggear med de andre bands. Men ikke desto mindre er det stadig en nødvendighed at sende en (OPDATERET) techrider afsted. Og så skal alle bands inklusiv lydfolk koordinere og være fleksible med opsætning. 
Ligeledes, hvis I skulle have en omfattende kanalplan med udvalgte mikrofoner, effektmaskiner eller lignende, er det ikke ALLE steder, man ville kunne efterleve det til fulde. Det er derfor en god idé at kontakte dem, som står til at være ansvarlige for produktionen på dagen.

Jeg håber, at bare lidt af det her kunne bruges og giver mening.
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her!